A babákról...

Babákat készítek, ez okozza számomra a legnagyobb örömöt. No, és persze a gyerekszemek csillogása, ahogy játszanak az általam készített kedves játékokkal. Babáim saját tervezésűek.
Legfőbb inspirálóim saját gyermekeim.

Babáim egy része a Waldorf pedagógia alapelveit követi (más része nem...), természetes anyagokkal dolgozom. A babák gyapjúval, illetve választás alapján vatelinnel (poliészter vatta - a könnyebb tisztíthatóság miatt) töltöttek.


A babák tervezése, arcuk:


A Waldorf babák sajátossága, hogy arcukon a szem és a száj csupán jelzésértékű, így nem korlátozza a gyermek fantáziáját, ő maga dönti el, hogy babája kire hasonlít, vagy éppen milyen hangulata van. Babáim arca hímzett, derűs arckifejezést tükröz, de nem „harsogóan” vidám, megnyugtató hangulatot áraszt.
A tapasztalatok szerint a gyermekre jó hatással van, ha babája hasonló hozzá, ezt figyelembe vesszük egyedi megrendelések esetén. A baba haja, szeme színét leendő kis tulajdonosáéhoz igazítom, kikérdezem a megrendelőt a gyermek kedvenc színeiről, s ezeket a ruhavarrásnál előnyben részesítem.

Hogy kezdődött?

2010 novemberében 16 éves lányom unszolására elkészítettem egyik kedvenc japán rajfilmjének szereplőjét, Break-et. (Képét láthatod a Különleges babák fülre kattintva).
Előtte persze hosszasan tanulmányoztam a babavarrás rejtelmeit, s néhány jól-rosszul sikerült próbálkozás után fogtam az ajándék figura elkészítésébe. Persze utána másik, 6 éves lánykám is benyújtotta az igényét, s innen nem volt megállás… 

Barátnőim asztalon álló angyalkákat, a gyermekeik  babákat kaptak karácsonyra, s karácsony után jutottam el odáig, hogy a barátok, rokonok biztatására megrendelésre, eladásra is készítsek babákat.

Szenvedélyesen, nagy gondossággal, szeretettel készítem babáimat. A baba testének minden varrását apró gépi öltésekkel, duplán varrom, hogy bírja a strapát. Nagyon élvezem, hogy a feladat nagyon változatos, varrás, kötés, horgolás, hímzés, különböző varrástechnikák, mind-mind segíti, hogy a baba végül esztétikai élmény legyen felnőtt és gyermek számára.
A babákról több részletet találsz weboldalamon: http://gledita.hu/